Użyte składniki:

  • oliwa z oliwek
  • olej kokosowy
  • woda
  • wodorotlenek sodu
  • wosk pszczeli
  • masło kakaowe
  • miód

Dodatkowo: baza glicerynowa i mika mineralna

Oto jedno z moich ulubieńszych dzieł, mimo iż staram się, żeby wyglądało tak samo – to niestety lub stety z powodu zawartości miodu zawsze wychodzi inne.

Jest to mydło, na którego temat już pisałam kiedyś posta na facebooku, gdyż jest godne swojej uwagi. Mydło przechodząc proces żelowania, nie dość że jest żrące (mocno zasadowe) to jeszcze osiąga bardzo wysoką temperaturę, można się nim poważnie poparzyć. Dodając miód do takiej masy trzeba wziąć pod uwagę jej temperaturę, ponieważ miód może się łatwo skarmelizować i wtedy mydło wyjdzie nam ciemne i będzie się kruszyć (na ostatnim zdjęciu przedstawiam takie ze skarmelizowanym miodem). Najlepszym sposobem było dodanie miodu, kiedy masa mydlana ma niską temperaturę.

Chcąc jeszcze bardziej zasugerować rodzaj tego mydła, postanowiłam dodać do niego małe mydełka z bazy glicerynowej na kształt węzy pszczelarskiej, do których dodałam mikę mineralną (jest to naturalny barwnik otrzymywany z minerałów). I oto powstało dzieło sztuki, bo tego nie można nazwać zwykłym mydleniem, a tworzeniem dzieł sztuki 🙂

Mydło o właściwościach pielęgnacyjnych, dość twarda kostka, która myje, nawilża, pielęgnuje i przepięknie pachnie – lekko orzechowo (naturalny zapach, który powstał po wyżelowaniu wszystkich składników. Zdecydowanie numer 1 dla mojej skóry!

właśCiwości kwasów tłuszczowych w mydłach

W zależności od ilości i rodzajów kwsów tłuszczowych jakie mamy w mydle, możemy szacować jego właściwości. Do tego jest nam potrzebny kalkulator mydlany, który pięknie pokazuje ile jest danego kwasu tłuszczowego w danym oleju, który chcemy użyć. Tak więc:

  • za twardość, pienistość i właściwośi oczyszczające odpowiada kwas laurynowy i mirystynowy
  • za twardość i kremowość: kwas stearynowy i palmitynowy
  • kremowość i pienistość nadaje kwas rycynolowy, ma także właśiwości pielęgnujące
  • nawilżające i pielęgnacyjne właściwości nadaje kwas oleinowy, linolowy i linoleinowy